Tuesday, June 29, 2010

Orsella esimene galopp :)

Kõige pealt paneks kirja, mida ma temaga üldse teinud olen.
Ligi kuu aega kordet, enamus aega sellest pessoa-system training aid'ga.

I kord: Sadulaga kordet, kõhuli seljas, jalutasime mõned sammud koos minuga. Kaksi-raksi selga ei roninud, Orsella leppis kõigega, mis temaga tehti ja usaldas end meie kätte.
II kord: Sadulaga korde, külgratsmed ainult kordel, ronisin selga kaksi-raksi, jalutasime mõned ringid, Orsella leppis kõigega, mis temaga tehti ja usaldas end meie kätte.
III kord: Sadulaga korde, külgratsmed ainult kordel, ronisin selga kohe ilma kõõlumata, jooksime korde otsas traavi, hiljem ka lahtiselt ning olime suurel avaral platsil koos teiste hobustega. Leppis minuga väga hästi, aga hiljem jäi seisma ning kukkus teistele hobustele obadusi virutama. Läksime grupi juurest minema, ning traavisime edukalt edasi.
IV kord: Sadulaga kordet ette mõni minut, esimene galopp ja korralik õlast lahti traav, Orsella leppis kõigega.

Rohkem polegi hetkel seljas käinud. Räägin siis neljandast korrast veits lähemalt ka. Alguses kui teda kordetasin, siis jube kinniselt jooksis, pea taevas ja nagu oleks kabjad hellad olnud. Hiljem jooksis veits paremini, aga noh, see oli tegelikult koppel ka, kus me trenni tegime ja päris kõva pinnaline. Igatahes suht ruttu ronisin selga, algul olime korde peal, aga seal ei tahtnud üldse välja tulla, kuna ema rebis kordet sisse poole ja mina ratsmest väljapoole :D või no selline tunne jäi küll, heh. Lasti meid siis lahti, ei tahtnud sirgelt eriti joosta ja kui pisikese piitsaga õla peale patsutasin siis pigem läks ta sellest veel rohkem närvi. No siis tuli võtta ikka pikk koolisõidu piits ja sellega sääre taha vahepeal surada, et jookseks edasi ja sirgelt. See õnneks ka õnnestus, vahepeal protesteeris selle piitsa peale peaga vehkides aga üldiselt oli täiesti rahuldav. Pöörab juba väga mõnusalt sammus, täitsa sääre ja väga kerge ratsme surve peale. Igatahes kui traavi hakkas juba ilusasti jooksma ilma piitsa abita proovisime siis Hanna nõudlusel ka galoppi. Mul videod ka sellest, aga mu enda läpakas katki jälle ja ema ajastjaarust arvuti ei funka mõista dvd plaatide importimist, siis loobusin lõpuks üritamast. Igatahes vaatasin video pealt kuidas see käis. Traav, mina kergendan, surun säärtega, tuleb kurv, istun sadulasse ja hobune TÕUSEB galopile jumala normaalsest traavist, ÕIGEST JALAST. Püsis galopis peaagu terve suuuuure ringi, värava juures jäi traavile :D Võtsin sammule ja kiitsin kui tubli ta on. Vahepeale tegime traavi, teine asi kohe, koguaeg jooksis ilusasti pehmelt, läbi selja, mõnusalt oli tunda taga jalgade põrkumist. Mingit peaga vehklemist ei olnud, koguaeg oli ilusasti pehme. Mõtlesime siis uuesti teha galoppi, sama kurv, sama käitumine ja hobune jälle tõusis ise galopile. Ta on nii intelligentne, sõitsime siis terve ringi või isegi peale. Jäime jälle traavile, suunamuutus, tegime voldikesi ja pööramisi, väga hästi pööras. Seejärel proovisime ka sellest jalast galoppi ja jälle, õigest jalast, väga halvast kurvist, aga nagu naksti galopis. Tegime ühe pisema voldi, siis ühe suure ringi ja lõpetasime. Lõputraav, lõdvestas end alla ja jäin muljeid kuulama :D Jube hästi ta ennast ikka edasi kannab. Tavaliselt noor hobune ei saa ratsanikuga hakkama, jääb kohe seisma või mis iganes, aga Orsella mitte. Samas ta on nii suur ja lihases ka, et pole ka ime. Kui ta eelmine aasta juba 174 oli, siis kõrge ta praegu võib veel olla :O Igatahes kui ükspäev karjamaal käisime, siis mingine 600 meetri kaugusel oli ainult Orsella rohu seest näha :D Kari oli TÄIELIKULT kadunud kusagile :D Mul pilt ka sellest :D




Hiljem läks igatahes Laura talle selga, et sammu teha ja mis siis Laura tegi, lükkas korra sisemise säärega ja Orsella astus sellelt eest kohe risti ära :D Nagu nalja :D
Mis siis veel. Aa, Orsella on nüüd täkutallis (nimi selline, seal on tglt ainult 3 täkku ja ülejäänud ruunad/märad. Muudkui magab ainult seal, muud ei teegi. Karjas hetkel ei käi, ainult nv'del siis. Igatahes ta tohutu heinakõht on ilusasti kadunud ja pepu peal juba pisikesed lihasedki olemas :D Selline numminaator on ta. Aga mis seal ikka, panen mõned pildid ka ja see nädal ratsutame 2 korda veel ja siis jälle korde.













Ülejäänud pildid siin: http://fotoalbum.ee/photos/hoshinosenshi/sets/989365?page=5&seek=3

Tsauki seniks.

3 comments:

anetta . said...

Te olete ju nii tublid :)

Gita. said...

Nii ilus :)

ülle said...

Mis luiskad, et ainult Orsella on karjamaalt karja seest paista - mööda ratsutav Kuubik on ju ka näha! :D:D (Pildile kontvõõraks trüginud!:D)

My Playlist