Friday, May 28, 2010

27.mai- pesupäev

Nii siis. Jõudsin talli 15min ennem viite ja lootsin kuuesesse gruppi jõuda (tavaliselt hüppetrenn neljapäeviti). Kasvandus oli nii tühi ja kedagi polnud kohal, ka täkutalli sadularuum lukus ja võti kadunud peidukast. Läksin siis märatalli Orsella juurde ja vaatan: tall kõik söödetud, puhtaks ka pühitud, sama märkasin ka täkutallis. Helistasin siis Marinile, uurisin kus võtmed on ja ütles, et ta on ju Ruilas võistlemas. Õigus jah, ma unustasin. Igatahes sellest võis järeldada, et kui kassid läinud, siis hiirtel pidu ehk siis need uues tallimehed on täiesti.. ma ei tea misasjad. Võin tunduda praegu õel ja ülbe, aga see ei ole normaalne, et kui söödetakse õhtusöök kell 3 siis kella viieks on juba hobustel kõik hein otsas. Tõesti panevad niii vähe heina, et lausa kole. Nad kindlasti ei ole pahad inimesed, vaid natuke oskamatud. Sõnnikut alt ära ei korista (ajavad laiali), märga kohta ka ei võta, viskavad vaid turvast hullult peale niiet kui mina märjale kohale astun, siis mullitab jala ümber kuiva turba seest virts välja. Tegin siis ise Lutheri boksi ära ja kuna ta minu hobune ei ole (ma ei maksa ta boksiüüri), siis pole minul õigust viriseda ka. No jah, meele ajas suht mustaks aga mis seal ikka.. Ei peaks ju minu asi olema :(
Kõigepealt võtsin Orsella. Panin boksis päitsed pähe ja tõin ta välja, et teda puhastada. Alustasin kapjadega. Kohe andis esimese parema kabja kätte ja lubas ilusasti ära puhastada. Kuna ma olen laisk inimene ja ei viitsi mööda hobust tiirutada, et kapju teha, siis õpetan ka talle, kuidas tuleb ühelt poolt kapju anda, nagu Saksas, Hollandis, Belgias jne mujal maailmas. Orsella alguses ei saanud aru, mis ma talt tahan, et miks ma seda vasakut jalga paremalt poolt tahan, aga hiljem sai aru, et süsteem sama ja mitte midagi tapvat ei ole. Ilusasti lubas teha. Tagujalgadega samuti probleeme ei tekkinud, natuke ebameeldiv oli talle ilmselt, tasakaal puudus aga hoidis siiski ilusasti kapju üleval. Lasin talle sabalaka sprayd igalepoole, kuna ta oli oma junnide otsas maganud irf.. Helekollane hobune sõnniku otsas. HEA :D Valge lakk muutus ka üheltmaalt brünetiks. Puhastamine oli ka lihtne ja talle meeldib harjaga sügamine. Panin esmest korda talle ka kaitsmed peale, et teinud väljagi. Algul kaks esimest sammu tõstis jalgu kõrgemale aga see oli ka kõik. Valjaste pähe saamisega oli natuke raskusi. Suu tegi lahti ilusasti kui pöidla suunurka libistasid, algul ehmatas raudade külmuse peale ilmselt sutsu ära, aga hellistasime ja patsutasime teda, siis võttis suulise suhu ja jäi rahulikuks. Teine raskem etapp oli saada valjad kõrvade taha. Ei ole probleemi teda katsuda tuka juurest, kukla pealt või tagant, aga talle ei meeldi, kui teda katsutakse kõrvadest. No kohe üldse ei meeldi, aga mida sa noorelt kolmeselt suksult ikka tahad. Kiitsime teda edasi, kuidagi sain lõpuks valjad ka üle kõrvade. Rahunes maha, ei närinud suulist ega midagi, vaatas ringi ja läksime kordeplatsile. Korde peal jooksis jälle väga hästi, sinnamaani kuni tuli preili Grete-Brit Kuusik oma Britney Spearsiga ja Orsu tähelepanu ära hajutas. Muidu oli kõik OK, aga vahtis ainult neid ja tiris korde peal, ennem seda oli aga jällegi super. Muidu kuulab inimest ikka jube hästi, kui korra survet avaldad, kohe astub eest. Hääletoonidest saab praegu vaid aru nii palju, et HEAA, TUBLII ja edasi. Tagasi tulekust ehk taaasaaaa või ooooolaaaa või saaaammmuuuu ei jaga mõhkugi, ainult traavitaks ja galopitaks, niiet sellega peame vaeva hakkama nägema. Kordetasin teda veits üle poole tunni, siis läksime täkutalli ette ja harjutasime teda veega. Oli juba väga tubli tüdruk! Alguses veits sahmis aga pärast seisis nii ilusasti ja lubas end korralikult pesta. Sain need koledad sõnnikulaigud ta pealt maha, ta nägi hea välja lõpuks. Jalutasin ta kuivaks ja viisin talli, andsin leiba ja suure sületäie heina, tegin kalli ja ütlesin tsau ja läksin Lutheri juurde. Imelik asi tema juures on see, et ta silmad näivad koguaeg nii hirmunud ja koguaeg puhiseb ja korskab, aga ikka lubab endaga kõike teha :) Nunnu tibuke.
Lutheri panin valmis, panin algul martingali ja libiseva. Traavis oli jälle päris hea, painutas ja astus sääre eest, sõitsin volti ja lükkas taguotsa välja, normaalne oli. Galopp oli ka päris hea, selline paras parkuuri tempo oli sees koguaeg. Hakkasin siis risti tulema valik lattidega traavis, esimene kord kohe üritas mööda tirida, aga ei, sundsin ta sealt ikka üle minema. Rohkem probleeme ei tekkinud, hüppas päris hästi. Siis võtsin libiseva ära ja hakkasin suuremat risti jooksma juba galopis, ka hüppas hästi. Tulime rida järjest, 3 risti, kõigi vahel üks fulee, siis kaks edasi kolm fuleed okser ja edasi neli fuleed rida. Olgu siis öeldud, et Luther eriti ridasid ei armasta ja ainult jookseks mööda, aga ei. Täna ei jooksnud kordagi millegist mööda, oli ta üle nii uhke. Ise käkkisin seal nats aga muidu päris hea oli! Platsil oli veel üks süsteem (2 fuleed vahel, algas teesuluga, teine lattaed), siis süsteem üks fulee, algas okseriga, lõppes lattaiaga, siis edasi sõita ma ei mäletagi mitu fuleed, 4 vist okser veel järgi kerge pöörde all. Kõik hüppas ilusasti, sutsuke laamendas palju, aga peaasi, et mööda ei jooksnud. Niiet selline tubli kutt oli. Jalutasin maha ja läksin tedagi pesema. Pärast prseuss on ta alati pestes.. Sidusin ta kinni talliseina külge (seal selline kinnituskoht) ja ma ei jõudnud vett jooksmagi panna kui tema juba tagujalgadel püsti oli ja end üle selga tahtis keerata. On lammas, aga kuna nöör oli piisavalt lühikene, siis ei tulnud tal sellest midagi välja ja hakkasin teda kohe veega tarumeerima ja mida ma siis näen... Vana siga on teesklenud koguaeg veekartust aga kui saab aru, et tal muud üle ei jää, siis laseb end IDEAALSELT pesta.. Igaltpoolt lasi ja lõdvestas end, puristas ninasõõrmeid, kakis ja pani pissijoa ka maha (pinges hobune pissida ei saa). No vot siis. Hakkangi teda niiviisi pesema kuniks mõistab, et vesi ei tee halba. Orsella laseb ka end käe otsas paremini pesta ja austab inimest rohkem, ei jookse üle, puikleb küll kõrvale, aga ei jookse rinnaga inimesest üle, nagu Luther irf. Jalutasin Lutika ka maha ja panin boksi, andsin heina ja leiba ning tulime koju ära lõpuks.
Ahjaa, mida tahtisn tegelt veel Orsella kohta öelda. Üks viga on tal täitsa olemas, nimelt- nagu tallist välja tuleb ja seisma jääb kukub esijalaga pikalt ja kõrgelt kraapima, igakord tuleb eest hoida, et ise pihta ei saaks jalaga. Lõugasin jubedasti ta peale eile ja siis jättis järele, vaatas lolli näoga otsa et mis ma nüüd siis valesti tegin. Kordeplatsil üritas lõpuks püherdada, aga seda ka ei lubanud ja sellest sai kohe aru, rohkem ei proovinud ka. Mis veel.. Aa, paigal ei taha ta ka õues veel püsida, kõik tundub niiiii huvitav, aga ta alles nii noor, anname andeks :) Aga ok, lähen kohe jälle talli, ehk siis kirjutan millalgi jälle!
Tsauki!
Riinyz

No comments:

My Playlist